31 Mayıs 2011 Salı

Ali KAZMA KONUŞMASINDAN

Ali Kazma'nın video işleri, tıp, sanayi, sanat ve zanaat alanlarında çalışan birey ve grupları, tekstil fabrikası, tamir ve tasarım atölyeleri, mezbaha, ameliyathane ve dans stüdyosu gibi üretim ve onarım mekanlarını kapsayan iş ortamlarında çalışırken gösterir. Kazma'nın konularına yaklaşımı, zamanla, insan aktivitesini gözlemleyerek ilişkiye geçen arkeolojik yöntemle yakınlık gösterir. Her ikisi de zamanla benzer yöntemlerle ilişki kurmaya çalışır, ancak farklı şekilde, arkeoloji insanoğlunun geçmiş yaşantı ve kültürlerini anlamaya çalışırken, Kazma'nın video işleri, günümüzün artefaktlarının üretim biçimleri üstünden şimdiyi, bugünü, bu anı kazır, inceler, derler, belgeler.
Ali Kazma, şu anda, önceki işlerinde izlediğinden farklı bir yaklaşımla, geçmiş ve şimdiyi bir arada düşünen bir ''kitap projesi'' üstünde çalışıyor. İsviçreli Editions Take 5 yayınevi tarafından yayınlanacak olan bu sanatçı kitabında, kitap yapımını ve saklanmasını belgeleyen fotoğraflar yer alacak: İsviçre ve Fransa'daki yayınevleri, offset ve arkaik teknikleri kullanan matbaalar, ciltciler, modern grafik tasarımcılar, ulusal kütüphanelerde saklanan ender eserlerden Shakespeare'in yayınlanmış ilk toplu eserlerinden, Kuran'lara, 2000 yıllık Antik Yunan eserlerinden Borges'in elyazmalarından e-kitaplara kadar kitaplar üstüne herşeyi belgeleyen yüzlerce fotoğraftan oluşan geniş bir görsel arşiv.

"Istancool 2011" Tasarım ve Sanat Dünyasının En Popüler İsimlerini Türkiye'ye Getiriyor

Tasarım odaklı büyük etkinliklere imza atan İngiliz organizasyon şirketi Liberatum tarafından gerçekleştirilen “Istancool”, 2011’de geri geliyor. Istanbul’74 ve kült moda-tasarım dergisi AnOther Magazine tarafından desteklenen etkinlik, dünyaca ünlü moda tasarımcıları Haider Ackermann ve Riccardo Tisci, REM’in solisti ve beyni Michael Stipe ile ikonik oyuncu Tilda Swinton gibi isimleri ağırlayacak.

Sanat, tasarım, moda, sinema, müzik, edebiyat ve mimarlık disiplinlerini buluşturacak olan Istancool Vakko Moda Merkezi, Pera Müzesi ve İstanbul Modern olmak üzere üç günde üç ayrı mekanda gerçekleştirilecek.

Venedik Film Festivali Direktörü Marco Mueller, Courtney Love, Sophie Calle, Ryan McGinley, Dan Colen, Sam Taylor-Wood ve Kirsten Dunst’ı da programına alan Istancool 2011, dünyanın en yetenekli yazar, tasarımcı, editör, ozan, dansçı ve sinemacılarını İstanbul’a taşıyacak. “Dinamik sanatlar diplomasisi” yaratmak üzere yola çıkan Istancool, Türkiye ile uluslararası sanat toplulukları arasındaki bağı güçlendirecek.

Kamuya açık olarak düzenlenen ve katılımı bedelsiz olan festival, 27-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında izlenebilir. 

Istancool 2011 Programı şöyle:

27 Mayıs 2011, Cuma
Vakko Moda Merkezi, Nakkaştepe

13:00 
Pazarlama Çağında Sinema
Marco Mueller, Kirsten Dunst ve Nurgül Yeşilçay
Çağdaş sinema, günümüz dünyası hakkında neler söylüyor?

14:00 Muammer Brav, Murathan Mungan söyleşisi

15:00 Io Sono L’Amore – Film Gösterimi

15:00 Haider Ackermann Workshop

17:00 Soru-Cevap: Tilda Swinton, Luca Guadagnino ve Serra Yılmaz


28 Mayıs 2011, Cumartesi
Pera Müzesi


13:00 Gençliğin Kültürü
Dan Colen ve Ryan McGinley
Sokak Sanatı ve “Karşı-Kültür”e etkisi 

14:00 “Şimdiye Yığılmak” - Collapse Into Now”
Jefferson Hack moderatörlüğünde Michael Stipe, Sophie Calle ve Sam Taylor-Wood.
Michael Stipe “Collapse Into Now” isimli film projesini sunacak. Sam Taylor Wood ve Sophie Calle gibi sanatçıların kısa filmlerinden oluşan proje, R.E.M.’in son albümüne eşlik edecek.

15:00
 Türkiye Masalları
Murat Daltaban ve Hakan Günday
Türk Edebiyatının Tiyatroya Etkisi

16:00 İngiliz Yönetmen
Sam Taylor-Wood, Anthony Minghella tarafından yönetilen Samuel Beckett eserini sunacak.


29 Mayıs 2011, Pazar
Istanbul Modern

13:00 Sophie’nin Dünyası
Sophie Calle ile Buluşma

14:00 Aşk ve Başkaldırı
Reha Erdem ve Fırat Yücel, Reha Erdem Sinemasını konuşacak.

14:00 Thomas Dozol Workshop

15:00 Sanatçılar vs Markalar
Courtney Love
Bir Marka olarak Sanatçı

16:00 Tuncer Kurtiz Özel Sunumu

17:00 Umudun Sesleri
Amnesty International – Okumalar


Ezgi BAKÇAY ÇOLAK

1980 İstanbul doğumlu.2004 yılında Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden mezun olmuş.
  Burara okurken okul dersleri gereği pratikten çok teorik dersler alıyorlar film okumaları, sosyal bilimlerin çeşitli dalları, sanat kuramları üzerine çok yetkin insanlardan ders almış ve etkilenmiş.Pratikteki sanatını ise hep gönlünde yatan heykel olarak gerçekleştiriyor ve Marmara Üniversitesi Güsel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümüne giriyor burada Canan BEYKAL ile tanışıyor.Büyük bir sanat kuramcısı ve dünya çapında bir sanatçı olduğunu düşünüyor ve kendisinin yönlendirmesiyle sanat kuramları içine giriyor.Verilen bilgiler, ödevler derken dersinide kendisinden devralıyor.Ancak bir parçanın eksik olduğunu düşünüyor ve Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümüne doktora programına başlıyor.Doktora programı hala devam etmekte olan Ezgi Bakçay ilerideki planının Fransa da Ekol de  sosyoloji okumak istediğini söylüyor.
  Kentsel, kamusal alan, sanat, siyaset ve görsel dilin olanakları üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
  2006 yılından beri Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Sanat Kuramları ve Sanat Yapıtını Çözümleme Yöntemleri derslerine girmekte.
   Art-ist Güncel Sanat dergisi editör grubu içinde yer almış ve pek çok yayında sanat üzerine yazıları yayınlanmıştır.
   2005 yılında İlhan KOMAN’la ilgili Yaratıcı Aklın Keşifleri başlıklı makalesiyle yılın genç eleştirmen ödülünü almış.